Preview

SibScript

Advanced search

STATE OF FOOD SECURITY OF THE REGION AND MEASURES TO ENSURE IT (THE EXAMPLE OF KEMEROVO REGION)

Abstract

The paper deals with the concept of food security of the region and provides its definition, which takes into account the vectors of ensuring food security of the population, taking into account the established norms and rational combination of domestic production and external food supply. Indicators to measure the level of food security in the region are proposed. The analysis of the state of food security in Kemerovo region in 2011 – 2013 is presented; the authors consider the situation of food security in Kemerovo region under the sanctions against the Russian Federation. The study identified the problems directly affecting food security, the paper proposes the measures for their elimination. The practical implementation of these measures will contribute to food security in the region.

About the Authors

T. P. Dorofeeva
Kemerovo Institute (branch) of Plekhanov Russian University of Economics
Russian Federation

Tatyana P. Dorofeeva – Candidate of Economics, Assistant Professor at the Department of Economics and Management of Trading Enterprises



T. V. Frolova
Kemerovo Institute (branch) of Plekhanov Russian University of Economics
Russian Federation

Tamara V. Frolova – Candidate of Economics, Assistant Professor at the Department of Economics and Management of Trading Enterprises



A. A. Sinkov
Kemerovo Institute (branch) of Plekhanov Russian University of Economics
Russian Federation

Alexander A. Sinkov – Candidate of Technical Science, Assistant Professor at the Department of Economics and Management of Trading Enterprises



References

1. Дорофеева Т. П. Продовольственный рынок Кемеровской области: проблемы и пути развития // Менеджмент: наука и практика в вузе: сборник научных статей. Кемерово: Кемеровский институт (филиал) РГТЭУ. 2013. С. 88 – 98.

2. Корбут А. В. Продовольственная безопасность населения России: состояние, тенденции, проблемы // Аналитический вестник Совета Федерации ФС РФ. 2002. № 26. С. 4 – 17.

3. Костяев А. И, Тимофеев М. У. Национальная и региональная продовольственная безопасность // Региональная экономика: стабилизация и развитие: сборник научных трудов. Т. 1. М.: ВНИЭТУСХ. 2000. С. 500 – 517.

4. Лысоченко А. А. Продовольственная безопасность региона: автореф. дис. … д-ра эконом. наук. Ростовна-Дону, 2009.

5. Лылов А. А. Проблемы региональной продовольственной безопасности в Сибири // Научные основы разработки и реализации региональных программ стабилизации и развития АПК, систем введения агропромышленного производства и обеспечения продовольственной безопасности Российской Федерации. Новосибирск: СибНИИЭСХ. 1998. С. 152 – 153.

6. Оловянников Д. Г. Методика оценки продовольственной безопасности региона на примере Республики Бурятия // Известия Иркутской государственной экономической академии. 2009. № 3. С. 60 – 63. Режим доступа: http://izvestia.isea.ru/pdf.asp?id=4878 (дата обращения: 05.04.2015).

7. Регионы России. Социально-экономические показатели. 2014: Стат. сб. / Росстат. М., 2014. С. 40, 133, 161, 165.

8. Сайт Федеральной службы Государственной статистики. Режим доступа: http://www.gks.ru (дата обращения: 10.06.2015).

9. Указ Президента России № 560 от 6 августа 2014 г. «О применении отдельных специальных экономических мер в целях обеспечения безопасности Российской Федерации». Режим доступа: http://kremlin.ru/events/president/news/46404 (дата обращения: 05.06.2015).


Review

For citations:


Dorofeeva T.P., Frolova T.V., Sinkov A.A. STATE OF FOOD SECURITY OF THE REGION AND MEASURES TO ENSURE IT (THE EXAMPLE OF KEMEROVO REGION). SibScript. 2015;(2-5):191-197. (In Russ.)

Views: 491


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-2122 (Print)
ISSN 2949-2092 (Online)