Preview

SibScript

Advanced search

USE OF INNOVATIVE BIOTECHNOLOGICAL METHODS FOR DEVELOPING THE COMPLEX TECHNOLOGY OF PROCESSING RAW TOMATOES

Abstract

The paper introduces and substantiates the innovative technology of complex processing of raw tomatoes with the use of physical, physic-chemical and biochemical methods of treating raw tomatoes, semi-finished products, and finished  production;  the  methods  being  the electromagnetic  field  of  low  and  super-high  frequencies,  ultrasound, СO2-extraction.

About the Authors

A. M. Gadzhieva
Dagestan State Technical University
Russian Federation
Aida M. Gadzhieva – Candidate of Chemistry, Assistant Professor at the Department of Production Technology and Public Nutrition Organization


M. S. Muradov
Dagestan State Technical University
Russian Federation
Miyazullakh S. Muradov – Candidate of Technical Sciences, Professor at the Department of Production Technology and Public Nutrition Organization


E. Sh. Ismailov
Dagestan State Technical University
Russian Federation
Еldar S. Ismailov – Doctor of Biology, Professor at the Department of Chemistry


G. I. Kasyanov
Kuban State Technological University
Russian Federation
Gennadiy I. Kasyanov. – Doctor of Technical Sciences, Head of the Department of the Technology of Meat and Fish Products


O. I. Kvasenkov
Institute of Canning and Dehydrated Vegetables Industry, Moscow
Russian Federation

Oleg I. Kvasenkov – Candidate of Technical Sciences, Head of Engineering Office, All-Russia Scientific Research



References

1. Аминов М. С, Мурадов М. С, Аминова Э. М. Процессы и аппараты пищевых производств. М.: Колос, 1999.

2. Аминов М. С, Мурадов М. С, Аминова Э. М. Технологическое оборудование консервных и овощесушильных заводов. М.: Колос, 1996. 431 с.

3. Гореньков Э. С. О научном обеспечении плодоовощной консервной промышленности // Пищевая промышленность. 2004. № 2. С. 64 – 67.

4. Елисеева Л. Г., Акишин Д. В., Потапова А. А. Оценка потребительских свойств мелкоплодных сортов томатов с целью расширения ассортимента и повышения конкурентоспособности отечественной консервированной продукции // Товаровед продовольственных товаров. 2010. № 11. С. 29 – 34.

5. Калманович С. А., Мартовщук В. И., Вершинина О. Л., Шаззо Р. И. Способ переработки семян томатов и томатных выжимок // Патент РФ № 2130049. МПК C 11 B 1/10. Заявка № 97108301/13. Заявлено 20.05.1997. Опубликовано 10.05.1999.

6. Личко Н. М. Технология переработки продукции растениеводства. М.: КолосС, 2008. 616 с.

7. Медникова С. О. Кладовые природы. 600 уникальных методик, лучших рецептов. СПб.: Весь, 2006, С. 292 – 296, 326 – 327.

8. Мурадов М. С., Даудова Т. Н., Абдуллатипова Д. М., Пиняскин В. В., Рамазанова Л. А. Влияние свойств экстрагента на выход красящих веществ из дикорастущего сырья // Хранение и переработка сельхозсырья. 2001. № 9. С. 26 – 28.

9. Мурадов М. С., Гаджиева А. М. Способ получения концентрированных томатопродуктов // Патент РФ № 2449563. Заявка: 2010111502/13. Заявлено 25.03.2010. Опубликовано 10.05.2012.

10. Мурадов М. С., Гаджиева А. М. Способ производства томатного сока // Патент РФ № 2448536. Заявлено 28.12.2009. Опубликовано 27.04.2012.

11. Мурадов М. С., Гаджиева А. М. Способ стерилизации сока с мякотью и сахаром в металлической таре № 13 // Патент РФ № 2449605. Заявка 2010118182/13. Заявлено 05.05.2010. Опубликовано 10.05.2012.

12. Мурадов М. С., Пиняскин В. В., Даудова Т. Н., Абдуллатипова Д. М., Ахмедов М. Э., Рамазанова Л. А. Моделирование процесса экстрагирования красящих веществ из дикорастущего сырья // Хранение и переработка сельхозсырья. 2001. № 8. С. 20 – 21.

13. Шепелев А. Ф., Печенежская И. А. Товароведение и экспертиза продовольственных товаров. М.; Ростов н/Д: МирТ, 2004. С. 77 – 93.


Review

For citations:


Gadzhieva A.M., Muradov M.S., Ismailov E.Sh., Kasyanov G.I., Kvasenkov O.I. USE OF INNOVATIVE BIOTECHNOLOGICAL METHODS FOR DEVELOPING THE COMPLEX TECHNOLOGY OF PROCESSING RAW TOMATOES. SibScript. 2014;(4-1):9-16. (In Russ.)

Views: 431


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-2122 (Print)
ISSN 2949-2092 (Online)